In juni/juli 2007 hebben wij een geweldige safarireis gemaakt door Zuid Afrika, Botswana, Zambia en Namibie. In Zambia hebben wij eigenlijk alleen de Victoria Watervallen bezocht en in Namibie alleen de caprivistrip omdat dit qua logistiek de beste route van Chobe naar de Okavango Delta in Botswana was.
Wij hebben onze reis zelf in elkaar gezet en vanuit Nederland alle accomodaties geregeld en de routes gepland. Wie in 2007 of rond die tijd zelf heeft geprobeerd betaalbare accomodatie in Botswana te regelen weet nu twee dingen;
- Betaalbare accomodatie in de natuurparken betekent camperen
- Het boeken van accomodatie is een avontuur op zich!
Ondanks dat hebben we uiteindelijk toch een leuke route in elkaar weten te zetten. Klik hier om de route in google maps te bekijken.
Het regelen van de huurauto was eigenlijk het makkelijkste, want er waren ook in 2007 al verhuurmaatschappijen die zich richtten op avontuurlijke reizigers.
Bij dit reisverslag vind je natuurlijk de nodige links en foto`s van deze reis, maar je kunt nog veel meer foto`s vinden in de fotogalleries. Klik hierna voor de foto`s van Botswana, Zambia en Zuid Afrika.
Dag 1 Aankomst Johannesburg, overnachting airport hotel
Op deze eerste dag vlogen wij van Amsterdam naar Johannesburg. De vlucht kwam om 21:20 aan, en we hebben die avond in een simpel airporthotelletje overnacht. Niks bijzonders verder, behalve natuurlijk de positieve spanning over het begin van de reis de volgende ochtend.
Dag 2 Zuid Afrika, Kruger National Park, de rit naar Pretoriuskop restcamp
De volgende ochtend werd onze huurauto gebracht. Erg spannend! Uiteraard ging het afleveren van de auto vergezeld van wat uitleg over de bijgeleverde kampeer- en safari-uitrusting. Zie hieronder onze huurauto voor de komende drie weken!
De reis kon nu eindelijk echt beginnen. Alles was even onwennig natuurlijk, sowieso natuurlijk links rijden, maar dat leverde geen problemen op (vonden wij althans). Helaas kwam de auto met een nagenoeg lege tank, terwijl deze volgens de huurovereenkomst vol zou moeten zijn. Daar hadden we niet op gerekend, dus gelijk even tanken en dan richting het zuidelijke deel van het Kruger Park. Het plan was om bij Pretorius het park in te gaan, want onze eerste overnachting was in het Kruger Park. Doordat we moesten tanken werd het krap en moesten we nog aardig doorrijden om op tijd in het restcamp te zijn. Erg jammer, we hebben dus nauwelijks foto`s gemaakt die eerste dag. We zagen gelukkig nog wel kans een foto te maken van het eerste dier dat ons welkom heette in het park. Na een lange eerste dag hadden we gelijk de eerste overnachting in de tent op het dak van de auto voor de boeg. Een nieuwe ervaring!
Dag 3 Zuid Afrika, Kruger National Park, onderweg naar Lower Sabie Restcamp
Na het ontwaken in onze tent op het dak van de auto in Pretoriuskop restcamp, zouden we vandaag beginnen aan onze toch naar het noorden van het Kruger park. Dat ontwaken ging met het nodige verbale geweld dat een neushoornvogel gebruikte om een mangoeste te overtuigen hem ook iets te eten te geven. Welkom in de natuur.
Door het ruwe ontwaken van het geluid van de neushoornvogel, waren we op de 3e dag al vroeg op pad. Vroeg genoeg om de bovenstaande zonsopgang te fotograferen, net bij het uitrijden van het Pretoriuskop restcamp.
Dit zou onze eerste volledige dag worden in het Kruger Park, waarbij het einddoel van de dag het Lower Sabie restcamp was. Door de tijdsdruk van de dag ervoor, hadden we weinig dieren kunnen kijken, maar vandaag hadden we daar gelukkig alle tijd voor. De ervaren safari-gangers zullen het wel herkennen, maar voor wie het niet heeft meegemaakt; zo`n eerste echte dag in het Kruger park staat in het teken van het fotograferen van ieder dier dat voor de camera komt. Stoppen voor ieder bokje, iedere vogel en alles wat maar lijkt te bewegen. Want stel je voor dat je die impala`s later niet meer tegenkomt, dan heb je ze toch maar vast op de foto staan! Zie rechtsonder dan ook in het klein die eerste impala. We hadden op deze eerste echte safaridag ook gelijk een stoere buffelstier te pakken. We sloegen een modderig pad in en voor we het wisten stond de stoere kerel ons te bekijken. Zie de thumbnail linksonder. Ook ons eerste en enige luipaard zagen we op deze dag.
Voor de lunch hebben we een stop gemaakt in Skukuza, een prachtig restcamp met heerlijke restaurants. Ook hier kwamen we prachtige schepsel tegen, waaronder een prachtige hagedis. Ook kom je regelmatig dieren tegen die wat hulp krijgen van andere dieren. Zie hieronde de Kudu met de oxpecker op het hoofd. De oxpecker haalt graag insectjes en parasieten uit de vacht van andere dieren. We sloten de dag af met het opzetten van de tent op het dak. Deze keer in het Lower Sabie Restcamp.
Dag 4 Zuid Afrika, Kruger National Park, overnachten in Amukela Game Lodge
Op dag 4 stond er een wat langere rit op het programma. Deze rit zou ons meer naar het middelste deel van het Kruger park brengen. De nacht zouden we doorbrengen in de Amukela Game Lodge, net buiten het Kruger Park, in een aangesloten private game reserve. Naast alle impala`s, zebra`s, hartebeesten, giraffes en neushoorns, kregen we ook de kans om zo`n prachtige Lilac Breasted Roller van iets dichterbij te fotograferen. Wat een prachtige vogels zijn dit toch. Ook kwamen we onze eerste nijlpaarden tegen en de eerste afrikaanse visarend. De eerste blauwbalaap (blauwaap/vervet) kruiste ons pas.
Ook deze dag was weer een dag om te genieten van alle prachtige dieren en de natuur om ons heen. Wat wij wel geleerd hebben van het maken van dit soort safari`s, is dat je ook tijd in moet plannen om je auto stil te zetten en gewoon een paar uur te wachten tot er wat gebeurt. Alsmaar rond blijven rijden is natuurlijk ook altijd leuk, want wie weet wat er achter de volgende boom verstopt zit, maar gewoon tijd doorbengen bij een waterplaats kan ook prachtige taferelen bieden. In de buurt van waterplaatsen loop je de meeste kans verschillende diersoorten bij elkaar te treffen, zoals het plaatje hieronder.
De nacht brachten wij door in het private game reserve Amukela Game Lodge. Hier werden we lekker in de watten gelegd en mochten wij genieten van heerlijke afrikaanse bobotie. Het enige minpuntje hier was dat er iedere week wel een paar keer wat te eten buiten het hek werd neergelegd voor de wilde dieren, waar dus ook toen wij er waren jakhalzen op af kwamen. Leuk voor de toeristen, was het idee. Maar voor ons hoeft dat niet zo nodig, het was leuk ze gezien te hebben, maar op die manier hoeft het niet, dan zien we ze liever niet.
Dag 5 Zuid Afrika, Kruger National Park, door naar Shingwedzi Restcamp
Na het ontwaken bij de Amukele Game Lodge was het tijd weer op pad te gaan, deze keer richting het Shingwedzi restcamp in het Kruger park, waar een "hut" voor ons klaar stond. Deze rit was 185km en dit zou ongeveer 4 tot 5 uur duren. Shingwedzi ligt in het noordelijke deel van het Kruger park en is veel minder druk bezocht dan het midden en het zuidelijke deel. Prima voor ons, wij houden niet zo van drukte en het geeft ook niet zo`n extreem toeristisch gevoel, want je staat niet met 10 auto`s om die ene olifant heen. En die olifanten kwamen we hier in overvloed tegen trouwens. Verbazingwekkend om te zien hoe goed ze in staat zijn zich achter een boom te verstoppen, zie de foto hieronder.
Tot nu toe was onze stoere Toyota HiLux 4x4 vooral entourage eigenlijk. We hadden er natuurlijk al wel twee nachten in geslapen, maar behalve een zanderig paadje waar we wel met 4x4, maar in hoge gearing doorheen konden was het een beetje over the top tot nu toe. Het had wel een groot voordeel ten opzichte van de personenauto`s die je wel vaak tegen kwam en dat is de hogere zitpositie. Je kon over veel begroeing heenkijken en zag dus sneller wild dan vanuit een personenauto. Na een prachtige dag door het Kruger park te hebben gereden, naderden wij het Shingwedzi restcamp. Er stond ons nog een aantal mooie verrassingen te wachten. Om te beginnen een prachtige bateleur arend in een boom langs de weg, die niet de intentie had weg te gaan. Zie de foto hieronder.
De mooiste verrassing kwam echter vlak voor wij de campsite opreden. Iets verderop lag een brug, waar wij wat commotie zagen met auto`s die maar bleven staan. Voor de Kruger park kenners een bekend beeld; daar is wat aan de hand. We reden er naar toe en kregen een prachtig beeld te zien. De rivierbedding was volledig drooggevallen, maar dit weerhield een oude mannetjes olifant er niet van toch naar de rivier te komen om te drinken. We hebben ongeveer 40 minuten naar het tafereel staan te kijken waarbij de olifant met z`n poot bleef graven, alsof hij zeggen wilde; "ik ben hier op m`n laatste krachten naar toe gekomen, ik zal water vinden!" Na een half uurtje graven kreeg de olifant nog gelijk ook. Hij vond water op bijna driekwart meter diepte. De foto hieronder laat zien hoe hij er van drinkt. Dit was werkelijk een van de mooiste beelden van deze reis en een beeld dat wij nooit zullen vergeten.
Vanuit Shingwedzi hebben wij een "nachtsafari" gedaan met de parkrangers van het Kruger park. Ook dit is een prachtige ervaring. Constant maar speuren naar van die kleine lichtpuntjes en als ze dan gespot zijn, is het altijd weer een verrassing wat voor beest er bij hoort. We hebben veelvuldig "nachapies" gezien, kleine nachtaapjes. Ook de nijlpaarden in de rivier ontgingen ons niet. Een echte aanrader voor wie in het Kruger park is!
Dag 6 Zuid Afrika, Kruger National Park, Punda Maria Restcamp
In de ochtend stond het vertrek richting Punda Maria restcamp op het programma. Punda Maria was meteen ook de afsluiting van onze safari door het Kruger park en we zouden dan ook de grens over gaan naar Botswana. Punda Maria is het noordelijkste restcamp in het Kruger park. Dit noordelijke deel van het park staat bekend om de prachtige fauna en het is een waar vogelparadijs. Ondanks dat dit niet het gebied is waar je dan veel grote roofdieren verwacht, was het toch in dit deel dat wij onze eerste leeuw spotten. Helaas van grote afstand, maar wel vlak voor de ingang van Punda Maria. Hij zat op een donker plekje en het begon al te schemeren, dus de mooiste foto`s leverde het helaas niet op. Maar ja, het was toch onze eerste leeuw, dus mag hij hieronder wel staan.
In Punda Maria zouden we weer op het dak van de auto slapen, dat leek ons ook wel weer leuk na de twee "luxe" overnachtingen hiervoor. We hadden de auto expres vlak langs het hek gezet, in de hoop `s nachts nog wat beesten langs het hek te kunnen horen en zien lopen. Dat hebben we geweten, de leeuwen hebben we zeker gehoord. Helaas niet gezien. Punda Maria is een grappig kamp. Het heeft een totaal andere sfeer dan alle andere restcamps die we bezocht hadden. Het was ook meer gericht op kampeerders, wat toch ander publiek trekt. Alles was veel gemoedelijker en minder pretentieus. Een welkome verrassing.
Dag 7 Botswana, Limpopo River Lodge
Na ons vertrek vanuit Punda Maria en het Kruger park moesten we een aardige rit maken naar de Limpopo River Lodge in Botswana aan de Limpopo rivier. Onze eerste grensovergang, dus best wel even spannend. We hadden van de verhuurmaatschappij alle paperassen voor de auto meegekregen die we nodig zouden hebben, maar het was toch afwachten of het allemaal klopte. We hadden gepland om de grens over te gaan bij de Platjan grenspost. Een klein gebouwtje met een mooie houten poort waar we moesten stoppen. Na alle papieren ingeleverd te hebben kregen we een paar mooie stempels in ons paspoort erbij en konden we de grens over. Eigenlijk allemaal niet zo spannend dus. We zouden wel leren wat een spannende grensovergang in afrika inhield. Nadat we de grensovergang achter ons hadden gelaten gingen we richting de Limpopo River Lodge. De route voerde ons over ruwe wegen met veel gaten (slaggate of potholes) en later zandpaden met diepe sporen. Eindelijk hadden we het gevoel de terreinauto niet voor niets genomen te hebben. Na een tocht die een eeuwigheid leek te duren, vonden we de Limpopo River Lodge. Na het inchecken werden we naar ons huisje aan de rivier gewezen. Eerst lekker wat drinken, uitrusten en dan een lekker douche, was ons plan. Het begon langzaamaan wat te schemeren en we begonnen wat vreemde geluiden te horen links en rechts van ons. Plop, plop, plop. Als een gootsteen die een beetje verstopt zit en af en toe een boertje laat. Na een kwartiertje gekeken te hebben, vonden we de oorzaak; zwart-witte ijsvogels (Pied Kingfishers) die aan het vissen waren met z`n 10-en. Dit was werkelijk een prachtig gezicht. Zie de foto hieronder, met een paar van die boerende vissers erop.
Dag 8 Botswana, Makgadikgadi zoutpannen
Het ontwaken in de Limpopo River Lodge was bijzonder aangenaam. Heerlijk rustig en alleen maar de geluiden van de natuur om ons heen. En van de ijsvogels natuurlijk. Deze dag zou in het teken staan van twee dingen; geld regelen en rijden, rijden, rijden. Botswaanse Pula`s zijn niet te krijgen buiten Botswana. (Toen in ieder geval niet) We hadden dus geen botswaans geld bij ons en moesten op zoek naar een bank om geld te regelen. Vanuit Limpopo zou de rit richting Nata gaan, bij de Makgadigadi zoutpannen. Die route voerde ons langs Francistown, een van de grotere steden in Botswana. Onze zoektocht naar geld was van korte duur; alle banken waren gesloten, dus geen geld. Dit voelde toch wat ongemakkelijk, zo zonder botswaans geld in Botswana. Omdat we toch een aardige rit voor de boeg hadden, zijn we toch maar door gereden richting Nata. Wat ons opviel aan Botswana, was dat hier juist alle dorpen met hekken afgezet zijn, terwijl dat in Zuid Afrika juist de wildparken zijn. Hier loopt het wild nog echt vrij rond dus! Ook vielen ons de volledig gestripte en uitgebrande autowrakken op. Als in Botswana een auto er mee stopt, dan is hij vaak wel echt op, dus dan wordt hij langs de kant van de weg gezet en naar goed botswaans gebruik helemaal kaal gestript en in de brand gestoken. Aangekomen bij de Makgadigadi zoutpannen werden we met het gebrek aan botswaanse pula`s geconfronteerd; we mochten het park niet in. Dollars werden niet geaccepteerd en zuidafrikaanse randen ook niet. Helaas, dan maar een rondje rijden waar het nog wel mocht en van een afstand naar de pannen kijken en daarna door naar onze accomodatie. Bij aankomst aldaar vroegen we schoorvoetend of we met dollars konden betalen. Dat bleek gelukkig geen probleem. Sterker nog, we konden daar dollars inwisselen voor pula`s.
Dag 9 Zambia, Bush Buck River House
De overnachting in Nata was ook weer op het dak in de tent. Dit was een overnachting die we niet snel zullen vergeten. In juli is het daar namelijk winter en dat hebben we geweten. Door de grootse vlakte van de zoutpannen waait het er lekker en de koude wind ging dwars door de tent heen. We moesten met de kleren aan in de slaapzakken om een beetje warm te blijven. Gelukkig moesten we weer vroeg opstaan, want we hadden een dagje voor de boeg wat al snel een van de spannendste dagen zou blijken. We zouden vandaag de grens naar Zambia oversteken, met de Kazungula Ferry. De grensovergang tussen Botswana en Zambia bij Kazungula is alles wat je verwacht van een grensovergang in de binnenlanden van afrika.
Een brede rivier, een krakkemikkige veerpont, veel chaos, veel mensen, veel kantoortjes en veel "hulp". Gelukkig had de eigenaar van het Bush Buck guesthouse ons al een beetje voorbereid op wat ons te wachten stond. Er moet namelijk nogal wat geregeld worden voordat je Zambia binnen mag. Uiteraard moet je langs de douane, maar je moet de auto inklaren, belasting betalen, verzekering regelen, aangifte doen en dat alles in kantoortjes die niet herkenbaar significant zijn. Daar spelen de Zambiaanse kinderen handig op in en die zorgen dan ook dat ze aan de kant van Botswana een paar van die onnozele toeristen opwachten. Die zijn herkenbaar aan de naam van de verhuurmaatschappij op de 4x4 en de paniek op de gezichten natuurlijk. Ze komen je meteen vertellen dat zij wel even zullen regelen dat je belasting betaald is, de auto verzekerd en ingeklaard is etc. Wij hoefden alleen maar naar de douane, zij regelden de rest. "Nee" kennen ze niet. Zodra je de boot afrijdt in Zambia komen ze je nog even helpen herinneren dat zij alles gaan regelen. Zodra je door de douane bent (wat lang duurt!) weten ze je meteen te vinden en moet er afgerekend worden. Daar begint de ellende mee, want de wisselkoersen zijn natuurlijk absurd en er klopt niets van de bedragen die ze roepen. Een tip; zorg dat je de regie in handen houdt, wees duidelijk dat je je niet laat naaien en besef je dat zij al kosten gemaakt hebben, dus ze willen wel afrekenen. Uiteindelijk hebben we het op een nette manier geregeld met ze en konden wij eindelijk de grens over. Een heel avontuur. We vervolgden onze reis naar het Bush Buck guesthouse, dat even voor Livingstone langs de Zambezi rivier te vinden zou moeten zijn. Net als in Botswana loopt ook hier het wild vrij rond. Een heerlijke ervaring. Na niet al te lange tijd vonden we het guesthouse en werden wij welkom geheten door de engelse uitbaters. Erg fijne mensen die al jaren safaris organiseren in de regio. Het guesthouse lag prachtig aan de rivier en was een oase van rust en natuur. Hier zagen wij voor het eerst de prachtige kleurrijke bijeneter. Dit zijn echt kleine hartendiefjes.
Dag 10 Botswana, Chobe National Park
Na een heerlijke overnachting in het Bush Buck guesthouse hebben wij de auto weer ingepakt om naar de Victoria Watervallen te gaan. Daar kwamen we speciaal voor. Dit was ook weer een prachtige ervaring. Het is moeilijk te beschrijven wat er nou zo mooi aan is. Het is een kakafonie van water dat zich met geweld van de rotsen afwerpt om meer dan honderd meter verder uiteen te spatten. En dat over een lengte van meer dan een kilometer. Het is niet te bevatten hoeveel liter water daar iedere minuut het randje over valt. Het is overigens wel lastig foto`s maken, want je loopt continu in een spray van water, waardoor alles heel snel beslaat en je wilt de camera eigenlijk ook niet te lang blootstellen aan al dat vocht. Gelukkig krijg je een poncho bij aankomst, dan kun je eea nog droog houden. Zie hieronder de foto om een indruk te krijgen van de watervallen.
Na het bezoek aan de Victoria watervallen hebben we nog even een bezoek gebracht aan de "bank" in Livingstone. Hier leerden we het begrip "auto-oppasser" kennen. Bij het parkeren kwam er een jongen aan die ons mededeelde dat hij onze auto wel even zou bewaken. Bij terugkomst van de bank bleek hij niet alleen de auto bewaakt te hebben, maar hij had hem ook nog eens gewassen. Oh oooooh. Na wat gesteggel omdat hij de zambiaanse kwacha niet wilde accepteren en alleen dollars wilde, hebben we toch een glimlach op z`n gezicht kunnen krijgen. Lang hebben we niet kunnen genieten van de schone auto, want onze bestemming was Kasane in Botswana en dat betekende dat we dezelfde stoffige weg naar de Kazungula Ferry weer terug moesten rijden.
De weg terug naar Botswana is bij Kazungula trouwens een stuk minder avontuurlijk. Geen gehannes met kantoortjes, geld of jochies die je "helpen." Weer terug in Botswana, zetten wij koers richting onze campsite in Kasane; Thebe River Campsite. Bij aankomst werd er net een auto met caravan die er wat "plat" uitzag weggesleept. Navraag bij de receptie wees uit dat er een olifant op was gaan zitten. De olifanten komen namelijk regelmatig vanuit de Chobe rivier waaraan de camping gelegen is, over de camping (letterlijk dus!) en gaan dan richting de binnenlanden. Nee, serieus, dit is geen grapje. En wij zouden hier twee nachten gaan kamperen. Het zal duidelijk zijn dat ik die nacht rechtop in de tent zat toen ik olifanten de camping op hoorde komen en 50 meter verderop voorbij zag schuiven. Maar ja, wij wilden avontuurlijk kamperen nietwaar? Die avond hebben we een prachtige boottocht over de Chobe rivier gemaakt. Vanaf het water ziet alles er anders uit. We hebben onze eerste botswaanse olifanten gezien, een kudde buffels en heel veel ijsvogels, bijeneters en afrikaanse visarenden. Echt een aanrader deze boottocht.
Dag 11 Botswana, Chobe National Park
Zoals gezegd was de eerste overnachting wat "onrustig" voor mij door alle commotie met de olifanten. Niet voor Suzanne, die heeft prima geslapen gek genoeg. Deze dag stond geheel gepland voor een bezoek aan het Chobe National Park. Bekijk Chobe national park in Google maps.
Bij het vertekken van de camping gaf de auto al wat moeilijkheden. De startmotor had er weinig zin in. Bij de derde keer pakte hij echter prima op en niets aan de hand dus. Met goede moed reden we naar de entrance gate van Chobe. Bij terugkomst wilde de auto weer niet in 1 keer starten. Dat leek toch niet goed. We zijn toch maar het park in gegaan en hier hebben we werkelijk van genoten. We hebben olifanten de rivier over zien zwemmen. Dat is een mooi gezocht, die grote kolossen die langzaamaan de rivier in lopen en dan gewoon verder zwemmen. In het Chobe National Park hadden we eindelijk het idee dat we die 4x4 niet voor niets hadden gehuurd. Zware mulle zandpaden waar je zelfs met de 4x4 op moest passen dat je niet vast kwam te zitten en langs de rivier stukken met modderige paden waar je ook de 4x4 echt nodig had.
Na de lunch in het park gaf de auto toch weer problemen, dus hebben we contact opgenomen met de verhuurmaatschappij. We konden gelukkig in Kasane terecht bij de garage van Ken Webster. Gelukkig was dit nog een echte garage, waar ze nog in staat zijn onderdelen te repareren. Dat was ook wel nodig want onze startmotor bleek wat zand gehapt te hebben. Vervangen zou een oplossing kunnen zijn, maar dan moest er een startmotor uit Gabarone komen en dat zou een paar dagen duren. Dus probeerde Ken hem te maken. Gelukkig kreeg hij dat voor elkaar en konden we na een paar uur weer op pad met een perfect startende auto. Hij heeft ons niet meer laten staan de rest vande vakantie.
Dag 12 Botswana, Okavango Panhandle
Deze nacht was iets rustiger. Geen olifanten op de camping, dus een beetje normaal geslapen. We moesten er wel op tijd uit, want onze reis zou verder gaan naar de Okavango Panhandle. Een flinke rit die we gepland hadden via de Caprivi Strip in Namibie, dus weer grensovergangen. Wel leuk voor het paspoort, deze reis. We hebben er veel stempels aan over gehouden. Bekijk hier de route in google maps.
Bij de grensovergang naar Namibie werden we aangesproken door een man, of we hem niet een lift konden geven naar een plaatsje ergens op de Caprive strip. Dat is vrij gebruikelijk in deze regionen, dat mensen gewoon bij de grens een lift vragen. Ietwat twijfelend hebben we het toch maar gedaan. Achteraf was er niets aan de hand. De beste man was priester en heeft ons veel geleerd over hoe er in Namibie omgegaan wordt met cultuur en historie. Vooral ook de positie van de Masai Mara. Een triest verhaal eigenlijk. Al met al een leerzaam ritje en de kilometers vlogen voorbij. Al snel waren wij onze gast weer kwijt en konden wij onze weg vervolgen richting Sepopa. De omgeving begon te veranderen van dor en droog in groen en vruchtbaar. Een duidelijk teken dat we in de buurt van de Okavango Panhandle kwamen. Na een eenvoudige grensovergang hadden we nog enkele kilometers te gaan langs de panhandle. We vonden vrij snel onze volgende overnachting; de Sepupa Swamp Stop. De enige accomodatie in de panhandle eigenlijk. We hadden hier een "bedded tent" geboekt, dus we hoefden onze eigen tent niet op te zetten. Het restaurant van de stop lag langs de rivier en dat was een geweldige locatie om te genieten van een heerlijke maaltijd. In de avond hebben we ons bij de locale barhelden gevoegd. e eigenaar zelf is een doorgewinterde guide in Botswana en heeft jarenlang jachtpartijen geleid, met oa niemand minder dan leden van het Engelse koningshuis. Verhalen genoeg dus! Zie onderstaand het uitzicht vanaf het restaurant.
Dag 13 Botswana, Okavango Panhandle
De volgende dag werden wij opgehaald per boot en zouden wij de panhandle afzakken richting de delta om daar een tradionele mokoro tocht te maken. Dit was een nieuw hoogtepunt in de vakantie. Wat een geweldige omgeving. De natuur overdondert je met alles wat het te bieden heeft, van jagende visarenden, tot de mooiste kleine vogeltjes in de papyrusstengels en van waterleguanen die je nauwelijks ziet, tot het gebulder van nijlpaarden een lagune verderop. (Wat overigens plotsklaps extreme voorzichtigheid oproept bij de mokorogids.)
Dag 14 Botswana Okavango Delta
Na ons verblijf in Sepupa vertrokken we naar de Okavango Delta. We zouden hier gaan overnachten bij Mankwe, een camping midden in de natuur. Dit klonk erg spannend en dat was het ook absoluut. Onderweg naar onze kampeerplek werden we geconfronteerd met de gevolgen van roekeloos rijden in de wildernis.
We konden daar voor een paar Pula een emmer huren om water in te koken zodat we konden douchen. Dat klonk meteen al avontuurlijk. We moesten nog een half uur rijden voordat wij onze campsite hadden bereikt. We werden op onze site verwelkomt door een prachtige neushoornvogel die het gezelschap wel leek te waarderen, want hij bleef bij ons. Zie de foto hieronder. Na aankomst hebben we eerst de tent op gezet en hout gesprokkeld zodat we een kampvuur konden maken en water konden koken. We hadden wel zin in een douche. Gelukkig stond er een houten hokje (maat telefooncel) zonder dak dat als douche dienst deed. Hier hebben we heerlijk gedouched, onder de prachtige sterrenhemel. Een geweldige ervaring!
Dag 15 Botswana Okavango Delta
De volgende dag stond in het geheel gepland voor het Moremi National Park. Het doel was om te rijden naar third bridge. Klik hier om de route te bekijken in google maps.
In de Okavango delta kom je nergens zonder 4x4. Sterker nog, je komt de delta niet eens in zonder 4x4, want net buiten Maun (de grootste plaats in deze regio) kom je op zandpaden met sporen van wel 30 centimer diep en je komt geredel zandduinen tegen. Onbegaanbaar voor een personenauto. Gelukkig viel het mee met de regenval in de afgelopen periode, dus we hoefden geen grote en diepe waterplassen te doorwaden. Alleen bij Third Bridge gingen we tot aan de dorpel door het water, maar dat was een klein stukje. Een spannend stukje, dat wel, want de krokodillen lagen langs de kant te wachten tot er iets mis ging. Gelukkig kwamen we er zonder problemen door. We hebben in dit park een prachtige safari gemaakt. We hebben ontzettend veel dieren gezien, zoals olifanten, zebra`s, kudu`s, impala`s, krokodillen, giraffes, hartebeesten, reuzen neushoornvogels, marabou storks, bijeneters, rollers en nog veel meer. Dit park is een echte aanrader en we komen hier zeker nog een keer terug. De zonsondergang vanaf onze campsite was ook prachtig.
Dag 15 Botswana Okavango Delta
Na het ontwaken begonnen we rustig aan onze spullen te pakken, tot onze aandacht getrokken werd door commotie ongeveer 50 tot 70 meter vanaf onze campsite. Er bleek een aanval te zijn van een troep leeuwen op een olifantenjong. Deze strijd kwam langzaamaan dichterbij en we besloten met wat extra snelheid alle spullen op te ruimen en in te laden, zodat we meteen weg konden als dat nodig was. Olifanten die hun jong verliezen schijnen hun frustratie op alles te botvieren dat ze in de weg staat, dus wij wilden er zeker van zijn dat wij dit niet waren. Gelukkig gingen de olifanten de andere kant op nadat de leeuwen het jong hadden gedood. Een triest relaas, maar een echt safari verhaal. Oorspronkelijk was het plan om deze dag naar het Audi tented Camp te rijden. We hadden deze campsite al zien liggen onderweg naar Mankwe en dit trok ons niet echt aan. Reserveren kon niet op deze camping, dus we konden ook ergens anders naar toe gaan. We besloten dan ook om te beginnen aan de terugreis naar Johannesburg en een extra overnachting te plannen in het Khama Rhino Sanctuary. Dit bleek een goede zet, want dit was een prachtig park. We huurden hier een hut die van alle gemakken voorzien was.
Dag 16 & 17 Botswana Khama Rhino Sanctuary
Vanaf de hut konden we direct het park in om op zoek te gaan naar de zwarte neushoorn die hier ook rond zou lopen. Helaas hebben we die niet gezien. We hebben wel veel prachtige dieren gezien en ook jonge neushoorns. Ook kwamen we in dit park een koppel vechtarenden (martial eagles) tegen. Dit zijn kolossale roofvogels. Zie de foto hieronder, met de twee vogels in de boom en de zebra`s eronder. Dit laat goed zien hoe groot ze werkelijk zijn.
We sloten de dag af met een tafereeltje van een paar prachtige vogels in het waterbad in de tuin van ons huisje. Deze "Pied Babblers" zaten elkaar heerlijk te groomen naar het badderen. Een vertederend beeld. Dit was gelijk een mooie afsluiting van onze vakantie, de volgende dat stond in het teken van de terugreis.
Dag 18 Zuid Afrika, naar huis
De laatste dag van de vakantie was al weer aangebroken. De rit van Khama Rhino naar Johannesburg stond op het programma. Dit was best een lange rit, dus we vertrokken op tijd. Alles ging voorspoedig, tot wij bij Gabarone in de file terechtkwamen. Dit zorgde toch voor een stressmoment, maar uiteindelijk kwam alles op z`n pootjes terecht. We konden op tijd het vliegveld bereiken en de auto weer terug overhandigen. Tot nu toe is dit wel onze mooiste vakantie geweest, met prachtige avontuurlijke tochten en fantastische natuur. Hier komen we zeker nog een keer terug!
Alle foto`s van deze reis