Hij zit in de broekzak van heel veel mensen tegenwoordig; de smartphone. In ieder geval van de mensen die deze tip gelezen hebben. Over foto`s die met de smartphone zijn gemaakt wordt van alles geroepen. Een veelgehoorde opmerking is dat je met een smartphone geen échte foto kunt maken, en dat je daar een echte fotocamera voor nodig hebt. Maar is dat nou echt zo? Of valt het allemaal wel mee met de smartphonefoto`s? Lees er hier meer over.
Met de ontwikkeling van de smartphone maakt ook de digitale fotografie die op dergelijke telefoons zit een snelle ontwikkeling door. En met die ontwikkeling is de kwaliteit er flink op vooruit gegaan. Naast allerlei apps die je de mogelijkheid geven om je gemaakte foto`s te bewerken, zijn er ook verschillende apps beschikbaar die van je smartphone meer en meer een professionele camera maken. Als je dan ook nog eens de tijd neemt om de mogelijkheden van de camera op je smartphone te leren kennen en leert hoe je die optimaal kunt benutten, dan heb je met de smartphone in de hand een hele leuke camera tot je beschikking! Maar wat zijn nou de belangrijkste zaken om rekening mee houden als je wilt fotograferen met je smartphone? Dat proberen we hier kort uiteen te zetten.
Niet bewegen
Smartphones zijn gevoelig voor beweging van de camera tijdens het maken van de foto, dit kun je heel snel terug zien in je foto als onscherpte. Probeer dit dus zoveel mogelijk te voorkomen. Een paar simpele dingen die daar bij kunnen helpen; houd de camera met 2 handen vast en probeer tijdens het maken van de foto de camera zo dicht mogelijk bij je lichaam te houden. Hoe verder je je armen strekt, hoe meer kans op beweging! Wacht na het maken van de foto altijd nog enkele seconden, want misschien is de camera nog bezig met het maken van de foto.
Schoonhouden
Uiteraard letten we er bij onze gewone camera altijd heel goed op dat onze objectieven schoon zijn en er geen vette vingers oid op zitten. Wen jezelf dus aan dat je ook bij de smartphone de lens van je camera goed schoon houdt. Al die vuiligheid kan zorgen voor minder licht op je sensor, rare reflecties en vage plekken. Gewoon een schoon doekje er over heen dus!
Licht, licht, licht
Wie al eens met een beetje aandacht naar de camera op zijn smarthone gekeken heeft en dit vergeleken heeft met een normale camera, komt al snel tot de conclusie dat er wel een kleinere sensor in moet zitten. Het lensje wat er in zit is erg klein en daar moet al dat licht zich dus een weg doorheen banen om de sensor te bereiken. Dat betekent dus meteen een uitdaging om foto`s optimaal te belichten. Er is simpelweg veel licht nodig! Dat betekend eigenlijk direct dat je van foto`s die je in de avond neemt, met weinig licht voor handen, kunt verwachten dat er redelijk wat ruis te zien zal zijn. De smartphones beschikken allemaal wel over een flitser, maar die kan er weinig aan bijdragen als het donker is. Er zijn al redelijk wat camera`s die beschikken over HDR mogelijkheden, waarbij de camera automatisch drie foto`s maakt met verschillende sluitertijden (1 onderbelicht, 1 optimaal belicht en 1 overbelicht) en die over elkaar heen legt. Daarmee kun je wat ruis voorkomen bij het fotograferen met minder licht. Maar het devies is en blijft; zorg dat je voldoende licht hebt.
Dieptewerking
Net als met compactcamera`s kun je met je smartphone redelijk dicht op je onderwerp komen. Dat zorgt er voor dat je bijzondere perspectieven kunt toepassen. Tegelijkertijd zorgt dat er ook voor dat de achtergrond van je onderwerp heel snel vervaagt, waardoor je onderwerp mooi los komt van de achtergrond. Ideaal dus om eens te expirimenteren in de richting van macrofotografie!
Digitaal zoomen?
Hier kunnen we kort in zijn. Niet doen! Nee, ook niet een beetje. Gewoon niet doen. De kwaliteit van je foto wordt er niet beter op namelijk. Het betekend niets meer dan dat er van een uitsnede van het beeld een uitvergrote foto gemaakt wordt. Oftewel, de kwaliteit gaat achteruit. Daarom dus; niet doen!
Moet iedereen die foto echt zien?
Met instagram, pinterest, facebook, twitter en al die andere apps die er zijn voor de smartphone kun je je digitale creativiteit natuurlijk in een handomdraai met iedereen delen. De vraag is natuurlijk, zitten mensen op die foto te wachten? Is hij bijzonder genoeg om de wereld in te sturen? Of is het gewoon een leuk kiekje wat je beter voor jezelf kunt houden? Stel jezelf die vraag voordat je op "delen" drukt.
Foto apps
Er doen inmiddels al vele apps de ronde die je kunt gebruiken om foto`s mee te maken. Deze gebruik je dan in plaats van de standaard meegeleverde "camera app" van je smartphone. Denk hierbij aan bijvoorbeeld instagram, of ProCam. Er zijn er nog vele tientallen, zo niet honderden, die gaan we hier dus niet allemaal benoemen. Maar het is wel interessant om ze eens te bekijken, voor zover je daar geld aan uit wilt en kunt geven. Er zijn overigens ook veel gratis camera apps, waarbij de kwaliteit je nog wel eens kan verbazen! Instagram kent iedereen natuurlijk wel. Dit is niet zozeer een app om de manier waarop je foto`s maakt met je smartphone te veranderen of te verbeteren, maar een app die je de mogelijkheid geeft allerlei bewerkingen toe te passen, zoals frames, verouderen, etc. Er zijn ook apps zoals bijvoorbeeld ProCam die je meer mogelijkheden bieden, zoals op normale camera`s. Bekijk er eens een paar!
Neem eens de tijd om de mogelijkheden van je smartphone uit te proberen. De kwaliteit zou je nog wel eens in positieve zin kunnen verbazen!