Als je net begonnen bent met fotograferen komt er een hoop op je af. Dat hebben we in meerdere artikelen al eerder besproken. Natuurlijk begin je bij de basis en probeer je uit te vinden wat nou sluitertijd, diafragma, iso, witbalans etc zijn en hoe ze werken. Maar het is natuurlijk wel erg veel om allemaal tegelijk te leren begrijpen. Grote kans dus dat je op zoek gaat naar hulp. Er zijn vele mogelijkheden om die hulp te vinden. Maar als je die hulp gevonden hebt, wil je natuurlijk die hulp zo goed mogelijk gebruiken. Hoe doe je dat nou precies? Lees dat in dit artikel.

Op zoek naar hulptroepen

Als je met je camera een foto maakt, dan zijn er allemaal instellingen geselecteerd op je camera. Of je dat nu zélf hebt gedaan, of dat je dat over hebt gelaten aan de camera, dat maakt niet uit. Uiteindelijk maak je die foto en daarbij wordt gebruik gemaakt van een bepaalde sluitertijd, diafragma, ISO waarde, witbalans, focale afstand (hoe ver ingezoomed), belichtingsvoorkeur en nog veel meer. En al die instellingen, bepalen hoe je uiteindelijke foto er uit komt te zien. En die foto, daar wil je dan graag van weten of je het goed hebt gedaan, wat er beter/anders had gekund en wat er goed is gegaan. Je gaat op zoek naar hulptroepen die je hiermee kunnen helpen. Een grote kans dus dat je je hebt aangemeld bij fotofora op het internet, lid bent geworden van facebookgroepen over fotografie, of lid bent geworden van een fotografieclub.

Hoe dan ook, je neemt die foto onder de arm en deelt hem met de hulptroepen met de vraag wat men er van vindt. En dán komt het, denk je. Maar in plaats van antwoorden wat er beter kan, krijg je in veel gevallen óf helemaal geen feedback, óf juist meer vragen dan antwoorden. Een beetje een teleurstelling dus. Maar hoe komt dat nou, waarom vertellen mensen nou niet gewoon hoe je je foto kunt verbeteren en wat er anders had gekunt? Heel kort door de bocht; dat ligt aan jou. Als je namelijk alleen maar een foto plaatst en zegt; "roept u maar", of "wat vinden jullie er van", dan stel je een veel te algemene vraag. De hulptroepen zien misschien een foto waarvan ze denken, prima foto toch? Of misschien is het een onderwerp wat ze niet zo aanspreekt en hebben ze daardoor het idee geen hulp te kunnen bieden. Maar misschien wilde je ook helemaal geen feedback over het onderwerp, en misschien had je net iets nieuws uitgeprobeerd waarvan je je afvroeg of je het wel goed had gedaan. Je voelt het al aankomen natuurlijk, als je feedback op een foto wilt, dan zul je de hulptroepen wél even moeten helpen om jou te helpen! 

Help de hulptroepen helpen!
Goed, dat is dus duidelijk; we zullen de hulptroepen wel een beetje op weg moeten helpen met het geven van feedback dus, anders krijgen we niet de feedback waar we naar op zoek zijn. Maar wat moeten we de hulptroepen vertellen dan? Dat kunnen we opsplitsen in 2 zaken. Enerzijds hebben we natuurlijk een stukje techniek en anderszijds een stukje creativiteit.

EXIF

Als we het hebben over de techniek, dan hebben we het over de eerder genoemde instellingen die gebruikt zijn om de foto te maken. Dat noemen we in fotografieland EXIF metadata. (Exif staat voor Exchangeable image file format, maar dat vergeten we gelijk weer). In die EXIF wordt heel erg veel opgeslagen. Iedere digitale foto die uit de camera (of smartphone) komt rollen, heeft die informatie in zich opgeslagen. Er zijn speciale tooltjes waarmee je die informatie kunt zien, maar je gewone Windows Explorer kan het ook laten zien en de meeste fotobewerkingsprogramma`s in ieder geval. Voor nu even het gemakkelijkste; de windows verkenner. Ga naar de map waar je de foto hebt opgeslagen, klik met je rechtermuisknop op de foto en klik op "Eigenschappen" en selecteer vervolgens het tabblad "Details". En voilá, een schat aan informatie! 

 

Scroll een beetje door het lijstje heen en je ziet bijvoorbeeld het type camera, de belichtingstijd (=sluitertijd), de ISO waarde, je F-Stop (=diafragma opening), je brandpuntsafstand, maar ook de manier waarop de lichtmeting heeft plaatsgevonden (meetmodus), of de witbalans en of er gekozen is voor sluitertijd, diafragma, etc (=belichtingsprogramma). Je ziet, er zit een schat aan informatie verbogen in je foto. En die informatie, is erg belangrijk om te leren begrijpen waarom een foto is zoals hij is, maar vooral ook om als informatie mee te geven als je om feedback vraagt op je foto. Want aan de hand hiervan kunnen de hulptroepen je vertellen waardoor die onscherpte is gekomen (sluitertijd te lang, of diafragma niet ver genoeg dicht?) of waarom sommige delen over/onderbelicht zijn. Kortom, je zult de hulptroepen dus wat technische informatie over de foto moeten geven, als je ze in staat wilt stellen jou te helpen. Hieronder even de belangrijkste informatie uit de EXIF;

  • Sluitertijd
  • Diafragma
  • ISO waarde
  • Brandpuntsafstand (focale lengte)
  • Gekozen programma (sluitertijd voorkeur (Tv/S), Diaframga voorkeur (Av,A) manueel, of bijvoorbeeld sportprogramma, portretprogramma, etc)
  • Belichtingsvoorkeur, dus of je aangegeven hebt iets te willen over/onderbelichten (Belichtingsafwijking)
  • En wat niet uit de EXIF te halen valt, maar wel erg belangrijk; wat was de afstand tot het object waarop je hebt scherpgesteld?

Creativiteit

Naast de techniek valt er natuurlijk ook nog wel het een en ander te vertellen over de creatieve kant van de foto. Zoals bijvoorbeeld of je geprobeerd hebt om een object te "isoleren" van de achtergrond, of dat je hebt geprobeerd een voorbij razende auto zó vast te leggen dat je de snelheid er in terug ziet. Ben je misschien helemaal los gegaan op het begrijpen van de werking van het diafragma? Of heb je juist geprobeerd te begrijpen hoe de verschillende instellingen van de witbalans je foto beïnvloeden? Kortom, wat is het precies dat je geprobeerd hebt toen je de foto maakte. Wat wilde je uitproberen? Die informatie is voor de hulptroepen onmisbaar als je feedback waar je ook daadwerkelijk iets mee kunt. 

Wees specifiek

De volgende keer dat je dus met een foto onder de arm naar de hulptroepen toestapt (of dit nou een fotoclub, een fotoforum of een facebookgroep is), neem dan in je andere hand het lijstje met EXIF mee en vertel waar je feedback op wilt.