Scherpstellen, het klinkt heel eenvoudig, totdat je iedere keer weer met een teleurstelling geconfronteerd wordt als je de foto`s op de computer gaat bekijken. Waar moet je allemaal rekening mee houden als je je camera ergens op richt en af wilt drukken? Dat lees je hier!

Een spiegelreflexcamera is uitgerust met verschillende autofocus standen en als je door de zoeker kijkt, dan zie je meerdere puntjes in je scherm. Deze punten worden wel (auto)focuspunten genoemd en het aantal kan uiteenlopen van 3 tot wel tientallen, afhankelijk van het model camera. Zoals de naam al zegt, deze (auto)focuspunten worden door de camera gebruikt om op scherp te stellen. Vaak is het zo dat camera`s in de automatische stand zelf bepalen op welk(e) punt(en) scherpgesteld wordt. In de handmatige standen en creatieve standen kan dit zelf gekozen worden. 

Zoals in de bij de algemene tips al is aangegeven, kun je het beste zo snel mogelijk de creatieve en handmatige programma`s van de camera kiezen. Daarmee kun je zelf kiezen op welk (auto)focuspunt(en) je wilt scherpstellen. Hoe je dat doet, kun je het beste even in de handleiding van je camera opzoeken als je het nog niet weet. Het bepalen op welk punt wordt scherpgesteld hangt natuurlijk voor een belangrijk deel samen met de compositie. 
 
Als je bepaald hebt op welk punt je wilt scherpstellen is er nog een andere belangrijke keuze te maken! En dat is op welke manier je wilt scherpstellen, oftewel, het scherpstelprogramma. Er zijn over het algemeen drie verschillende programma`s; One Shot, AI Focus en AI Servo. One Shot is eenvoudig; je stelt scherp op 1 punt en als je besluit op een ander punt scherp te stellen, dan moet je de sluiterknop loslaten en weer half indrukken om op het nieuwe punt scherp te stellen. 
 
Bij AI Focus wordt steeds opnieuw scherpgesteld op het geselecteerde focuspunt als je de camera beweegt. In de AI Servo stand registreerd de camera vanzelf of er sprake is van beweging van het object en bepaalt dan of er opnieuw scherpgesteld moet worden. 
 
Wil je dus bewegende objecten gaan fotograferen, kies dan AIO Servo. Bij stillevens is One Shot een prima stand en AI Focus is een prima "basisinstelling" voor al het andere werk.