Er zijn verschillende manieren waarop je je foto kunt verrijken met natuurlijke elementen. In dit artikel behandelen wij er twee; zonnereflecties en weerspiegelingen.

 

 

Zonnereflecties

Iedereen weet het; nooit tegen de zon in fotograferen. Toch is het zo nu en dan goed om juist iets doen wat je eigenlijk niet zou moeten doen. Zoals tegen de zon in fotograferen. Al was het alleen maar omdat je daarmee mooie effecten kunt bereiken, zoals krachtige silhouetten of reflecties van de zon, ook wel sunflares genoemd. Om die laatste gaat het hier. Lensflares kunnen een saaie foto veranderen in een sterke compositie en net dat ene element zijn wat de foto "maakt". Sunflares ontstaan doordat een sterke bundel (zon)licht reflecteert op de binnekant van het objectief. De sensor pikt dit op en er ontstaan lichtvlekken. Je kunt er voor kiezen om niet alleen de lensflares in je compositie te gebruiken, maar ook de lichtbron zelf. Dan wil je natuurlijk geen simpele ronde lichtgeven schijf, maar een mooie sfeervolle stervormige lichtbron. Dit effect kun je bereiken door je diafragma verder dicht te doen.

 

In de foto hieronder zie je een combinatie van lensflares en een ver dichtgezet diaragma, waardoor de zon stervormig lijkt. Het diafragma was gesloten tot F:1/18.

 

Weerspiegelingen

Als je je foto`s aantrekkelijker wilt maken, probeer dan eens gebruik te maken van weerspiegelingen. Dat kan heel simpel door gebruik te maken van zaken die overal om je heen beschikbaar zijn;glas, spiegels, ogen, waterdruppels of gewoon het watertjes zoals meren, slootjes, etc. Dat geeft extra dynamiek en sfeer aan een foto. De simpelste methode is natuurlijk een reflectie in water. Dat het de simpelste methode is, betekend natuurlijk niet dat het daardoor saai is. Bekijk de onderstaande foto maar eens.

 

 

Je kunt echter ook een stapje verder gaan en bijvoorbeeld een oog gebruiken voor wat reflectie.

 

 

Een andere voor de hand liggende methode is natuurlijk gebruik maken van glas of spiegels. Ook dat is niets nieuws, maar het kan een foto wel iets extra`s geven! Wat te denken van de onderstaande foto?

 

 

Kortom, probeer eens te werken met weerspiegelingen in je foto!