Het zou zomaar heel erg raar kunnen klinken, die titel; "De zon gebruiken in je foto." Want heel simpel gezegd is fotografie gewoon schrijven met licht en de zon is onze primaire lichtbron en dus essentieel bij het fotograferen bij natuurlijk licht. Maar als je iets nader op het onderwerp inzoomt, is het niet zo`n rare opmerking. Want hoe vaak gebruik je nou écht de zon ín je foto? Sterker nog, grote kans dat je wel eens gehoord hebt; "Nooit tegen de zon in fotograferen. Gebruik een polarisatiefilter om reflecties in glas en water tegen te gaan."Maar is dat nou altijd zo? Is het soms niet gewoon juist goed om lekker tegendraads te zijn en je camera in de zon te richten?

 

Goed, het behoeft wat nuance natuurlijk. Doorgaans is het fotograferen tegen de zon in een recept voor een over, of onderbelichte foto. Maar als je weet wat je doet en welk effect je wilt bereiken, dan kan het juist prachtige foto`s opleveren, zoals de foto hierboven, waarbij een mooie "stervormige" zon ontstaat met een mooi silhouette van een boom. Afhankelijk van hoe je precies staat ten opzichte van de zon, kan het ook nog eens zogenaamde "sunflares" opleveren. Zie de foto hieronder. Je ziet vanuit het midden van de foto tot rechtsonderin allemaal lichte cirkeltjes. Dat zijn de sunflares en die worden veroorzaakt door het weerkaatsen van de zon in je objectief. In deze foto zorgen ze nou net voor dat ene element dat de foto wat aantrekkelijker maakt. (Over smaak valt niet te twisten natuurlijk.) Dit soort foto`s maak je natuurlijk alleen tijdens zonsopkomst of zonsondergang. Om 12:00 in de middag is er weinig aan om de zon te fotograferen natuurlijk.

 

Het is wel duidelijk nu toch? Probeer de zon eens ín je foto te verwerken. Let overigens wel op. De zon is natuurlijk een erg sterke lichtbron en je hebt een paar flinke lenzen op je camera zitten die die lichtbundel nog even verder versterken. Belangtijk dus; kijk nooit rechtstreeks door je zoeker als je naar de zon toe fotografeert. Ook tijdens zonsopkomst en zonsondergang is de zon een sterke lichtbron! Kijk liever om een hoekje door de zoeker, of als je liveview hebt, gebruik dat dan.