De eerste tip op het gebied van creativiteit, dat moet die van "De regel van derden" zijn. Maar wat is nou precies die regel van derden, wat moet ik er mee en hoe helpt het mij mijn fotografie te verbeteren, zul je je afvragen. Dat lees je hierna.

Er is veel onderzoek gedaan naar wat "men" nou mooie foto`s vindt en waarom dit dan zo is. Daar is uit naar voren gekomen, dat het menselijk brein zich getriggerd voelt wanneer een beeld is opgebouwd volgens een bepaalde indeling. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de horizon in een foto, de plaats van het onderwerp, of natuurlijke lijnen in een foto.

 

Tot zover even de achtergrond. Nu eerst de uitleg wat nou precies die regel van derden is. Als je een foto bekijkt, kun je die denkbeeldig opdelen in drie gelijke delen. Je trekt dan precies op 1/3 en 2/3 een denkbeeldige lijn, zowel horizontaal als verticaal. Je ziet hieronder een voorbeeldweergave. Je ziet nu de lijnen lopen en vanzelfsprekend ontstaan er snijpunten op de lijnen. De snijpunten die ontstaan, zijn de ideale punten in je compositie om het onderwerp, of een belangrijk onderdeel van het onderwerp op te plaatsen. Probeer zoveel mogelijk bij het maken van de foto al deze verdeling te gebruiken. Onderstaand een voorbeeldje waarbij onderin beeld de oever van de rivier horizontaal mooi op een derde ligt, en de bomenrij aan de overkant ook. Vericaal ligt rechts de papyrus mooi op een derde, en ook nog eens op het horizontale lijntje. Aan de linkerkant zit de reflectie van de zon ook mooi op een snijpunt.

 

 

Wanneer je een foto goed bekijkt, en je let op contrastverschillen, kleurovergangen, belichtingsovergangen etc. dan zie je ineens denkbeeldige lijnen in foto`s ontstaan. Als je bijvoorbeeld een foto van een exotisch strand maakt, dan is de overgang van zee naar lucht zo`n lijn. Wanneer je echter een stadsfoto maakt, dan kan de rand van de schaduw van een gebouw zo`n lijn zijn. Ook in landschappen kun je zulke lijnen ontdekken, bijvoorbeeld de overgangen in kleuren en begroeiing etc. Zulke lijnen kun je heel mooi op "derden" zetten. Daarmee krijg je makkelijker een compositie die in balans is.

 

Natuurlijk kun je altijd achteraf op de computer de nodige bewerkingen doen, maar het scheelt als je hier al direct aandacht aan besteedt bij het maken van de foto. Deze gulden snede is een goed uitgangspunt voor het maken van je compositie. Het is natuurlijk geen wet van Meden en Perzen, maar een uitgangspunt waarop je je kunt richten als je wilt leren composities te maken. Bedenk je ook dat er niet 1 goede compositie is, maar dat er meerdere composities mogelijk zijn, die ieder op zich een ander beeld geven, wat net zo mooi kan zijn als een ander.