Een van de meest effectieve tips die ik kan geven om je foto`s te verbeteren is meteen ook een hele simpele; ken je apparatuur. Het is echter een stuk minder makkelijk gedaan, want een fotocamera is best een complex stukje techniek. Daarom is het ontzettend belangrijk, zeker als je begint met fotografie, dat je je camera goed leert kennen. Het loont echter wel de moeite, dus lees vooral door.

 

Zorg dat je weet hoe je bijvoorbeeld de sluitertijd en het diafragma aan kunt passen. Zorg dat je weet in welke keuzestand je welke aanpassingen kunt doen. En dan natuurlijk niet alleen weten hoe het moet, maar ook de benodigde knopjes blind kunnen vinden! Zo kun je niet in iedere stand zelf de sluitertijd bepalen. In sommige standen kun je zelf helemaal niets aanpassen, maar je hebt ook de volledig handmatige stand, waarbij je dus alles zelf moet doen. Lees hier meer over de verschillende standen.

 

 

De eerste stap om je camera te leren kennen is natuurlijk een enorme open deur: LEES DE HANDLEIDING. Vaak staan hier namelijk goede voorbeelden in en worden dingen redelijk uitgelegd. Probeer ook zoveel mogelijk aan de hand van de handleiding de camera er bij te pakken en te controleren of je kunt reproduceren wat het boekje zegt en of je de dingen ook kunt vinden. Ga dus niet als een gek dat boekje uit het hoofd zitten leren, maar mix de theorie met de praktijk. Kies een onderdeel dat je uit wilt gaan proberen; pak de handleiding, lees het hoofdstuk door, ga naar buiten, neem de camera en de handleiding mee en breng de theorie uit het boekje in de praktijk. Focus in het begin vooral op sluitertijd, diafragma en ISO. Belichtingscompensatie, witbalans, etc volgt later wel. De meeste fabrikanten leveren ook wel een korte samenvatting bij de camera, waarop je snel kunt zien wat welke stand van het menu doet en hoe je de belangrijkste dingen snel aan kunt passen. Stop die in de cameratas, zodat je hem altijd bij je hebt. Als je de inhoud van de handleiding goed tot je genomen hebt en je hebt je er van verzekerd dat je de belangrijkste dingen ook echt kunt vinden op je camera, is het tijd om de volgende stap te gaan zetten; leren hoe veranderingen in de instellingen je foto beinvloeden!

 

De allerbeste tip is natuurlijk om nog regelmatig op deze site terug te komen en alle tips en tricks door te lezen!