Hoe meer pixels hoe beter. En hoe meer zoom, des te beter het is. Dit zijn zomaar wat uitspraken die je kunt horen als je een willekeurig iemand vraagt waar je op moet letten als je een camera aan wilt schaffen. En zo zijn er nogal wat misvattingen over fotocamera`s en de kwaliteit die ze produceren. Het heeft niet zoveel zin te proberen ze allemaal te bestrijden, maar de belangrijkste moeten er toch even uitgelicht worden.

Dit kan voorkomen dat mensen enthousiast een camera kopen, maar vervolgens teleurgesteld zijn wanneer de eerste resultaten op het computerscherm getoond worden, of in print op tafel liggen. Dat soort teleurstellingen is erg vervelend en zorgt er vaak voor dat veel mensen de hobby meteen weer laten varen. De camera en eventuele objectieven worden verkocht en de apparatuur krijgt op die manier al snel een negatief stempel opgedrukt. Er zijn veel verschillende soorten en maten fotocamera`s te koop, van compactcamera`s tot digitale spiegelreflexen en midden- en grootformaat camera`s van bijvoorbeeld Hasselblad en Leica.

De prijzen voor fotocamera`s lopen net zo uiteen als de meningen en ervaringen van mensen over die apparaten. Een snelle blik op internet leert dat de prijsrange voor fotocamera`s loopt van een paar tientjes tot enkele tienduizenden euro`s. De meest verkochte compactcamera`s zijn vaker onderin die prijsrange terug te vinden en de midden- en grootformaat camera`s vormen de top van het prijssegment. Regelmatig wordt direct een link gelegd tussen prijs en kwaliteit van de uiteindelijke foto die met een apparaat geproduceerd kan worden. Het is echter te gemakkelijk om te stellen dat een compactcamera van EUR 49,95 per definitie een minder goede foto maakt dan een full frame digitale spiegelreflex van EUR 2399,-. Dit is dan ook de belangrijkste misvatting in de wereld van (amateur)fotografie.

De kwaliteit van een foto wordt aan de hand van een vuistregel als volgt bepaald:

Vanuit dit perspectief bezien; waar kun je nou het beste op in zetten om de kwaliteit van je foto`s te verbeteren? Op die 70%, of op die overige 30%? 

Wanneer je wilt beginnen met fotografie, of wanneer je de volgende stap wilt maken, is het belangrijk je niet te laten leiden door de misvatting dat groter en/of duurder altijd beter is en dat het uiteindelijk altijd maar om 1 ding gaat; hoe goed ben je in staat het beste uit je camera te halen? Daar moet de focus op liggen. Zoek dus altijd een camera die voor jou gevoelsmatig logisch werkt, zorg dat je weet wat hij kan en hoe je hem moet bedienen. Je moet uiteindelijk twee zaken goed gaan beheersen in de fotografie: de inhoud van de foto en de techniek.