Een van de krachtigste middelen die je als fotograaf hebt om een mooie foto te maken, is de manier waarop je het beeld vult, de compositie. Wat wil je de kijker laten zien? Wat wil je overbrengen met je foto? De manier waarop je je beeld vult, kun je gebruiken om de juiste boodschap over te brengen.

Het sleutelwoord is eigenlijk balans. Zowel balans in de kleur, het licht als in de compositie. Symetrie is een belangrijk element hiervan. Toch kan het in sommige gevallen juist goed zijn om die balans te verstoren, door je onderwerp aan de zijkant van je beeld te plaatsen. Juist door een deel van het beeld "leeg" te laten, wordt het brein aan het werk en raakt het geintrigeerd. Het veroorzaakt een een gevoel van links versus rechts, hoog versus laag, goed versus slecht, etc. En die vergelijking, is een vergelijking waar het brein zich goed bij voelt, omdat dat al eeuwenlang in het menselijke systeem zit.

 

Als het gaat om levende onderwerpen, of beelden van mensen en dieren, dan ontstaat een mooi beeld wanneer de onderwerpen voor zich ruimte hebben. Een voorbeeld hiervan zie je hieronder. De uil heeft alle ruimte voor zich, waardoor het beeld ontstaat dat hij zit te turen in de verte. Dergelijke foto`s spreken de creativiteit van het brein aan en het brein "verzint" dan een verhaal op basis van wat het ziet. Combineer dat vooral eens met de tip "Van links naar rechts". Door het onderwerp ruimte te geven, komt het ook beter tot zijn recht, omdat het niet ingeperkt wordt door de randen van de foto.