Iedere spiegelreflexcamera heeft wel een volautomatische stand, herkenbaar aan een groen vierkantje, het woord "Auto" of een groen cameraatje als afbeelding. De meeste camera`s hebben daarnaast ook nog andere voorgeprogrammeerde standen zoals een sportstand, een portretstand of een landschapsstand. Erg makkelijk natuurlijk, en op zich is er niks mis mee om die standen te gebruiken, maar de vraag is of je daar nou echt het meeste van leert?

 
 
Als je de tip over het goed kennen van je apparatuur hebt opgevolgd, dan weet je als het goed is dat deze voorgeprogrammeerde standen werken op basis van een bepaalde voorkeur. De sportstand zal bijvoorbeeld altdij kiezen voor de hoogst mogelijke sluitertijd om het beeld te bevriezen. Zo zal de camera portretstand als voorkeur kiezen voor meer betere scherptediepte door scherp te stellen op meerdere autofocuspunten, waardoor het diafragma wat verder dicht gaat. Zo heeft iedere stand een bepaalde voorkeur.
Die (semi)automatische standen zijn natuurlijk best handig en kunnen zeker goede resultaten produceren, maar als je wilt leren fotograferen, dan helpen deze standen je eigenlijk niet. Jij moet namelijk de logica bepalen als het gaat om een sluitertijd bepalen, of een diafragmawaarde selecteren. Als je het de camera laat doen, zal de logica die erachter zit niet snel een tweede natuur voor je worden. En die tweede natuur is juist waar je aan wilt werken.
Kies dus zo snel mogelijk voor de standen die jou zelf de diafragmawaarde, autofocuspunten, de sluitertijd of ISO beide laten bepalen. Hier leer je het meeste van. Je hoeft natuurlijk niet meteen voor de volledige handmatige (M) instelling te gaan waarbij je álles zelf moet doen, maar kies bijvoorbeeld eens voor het programma Diafragma voorkeur (Av, A) als je portretten of landschapsfoto`s gaat maken.
 
 
Of gebruik de sluitertijdvoorkeur (Tv, S) eens als je foto`s van bewegende beelden gaat maken en zie dan hoe de instellingen die je kiest, effect hebben op je foto. Voor een uitgebreidere uitleg over diafragma en sluitertijd ga je naar de  techniek tips op deze site. Wil je wat weten wanneer je welke stand moet kiezen? Klik dan hier.