Dit is nou typisch zo`n korte vraag, waar geen kort antwoord op is. Zoals in de vorige tip al is aangegeven, is de camera uiteindelijk maar voor 10% van belang voor de uiteindelijke kwaliteit van de foto. Dus je kunt je afvragen hoe belangrijk het is om veel tijd en aandacht te besteden aan de aanschaf van een camera. Dat zou toch wat te kort door de bocht zijn, want het hele verhaal begint met de aanschaf van een camera, maar als de hobby een beetje positief ontwikkeld is dat misschien niet de laatste aanschaf. Dan volgen er misschien andere objectieven, externe flitsers, battery-grips en ga zo maar door. De camera vormt dus eigenlijk de basis voor de verdere ontwikkeling van de hobby en van je apparatuur, je legt eigenlijk een soort systeem aan. We kunnen dus wel stellen dat het wel de aanbeveling verdient om tijd en aandacht aan de aanschaf van een camera te besteden. Maar waar moet je dan op letten bij de aanaschaf? Dat lees je hieronder.

Eerst maar een algemene uitspraak; echt slechte digitale (spiegelreflex)camera`s worden niet gemaakt. De "megapixelrace" is ook wel zo`n beetje gelopen, dus echt essentieel is het hebben van veel pixels ook niet meer vandaag de dag. Alles is natuurlijk relatief, want iedere camera die nieuw op de markt komt heeft weer veel meer pixels dan zijn voorganger. Maar in essentie hebben alle camera's vandaag de dag voldoende pixels en kwaliteit om goede foto's te kunnen maken. Maar wat is dan wel belangrijk? Dat is eigenlijk voornamelijk afhankelijk van jezelf. Daarbij moet je jezelf een aantal belangrijke vragen stellen:

  • Hoeveel geld wil je bijvoorbeeld uitgeven aan deze hobby?
  • Wat voor soorten fotografie wil je allemaal gaan doen.
  • Ben je het type dat zichzelf vaak van objectief ziet wisselen, of houd je daar niet van?
  • Hoe zit jouw logica in elkaar?

Dat zijn de vragen waar het om gaat. Je zult voor jezelf als eerste moeten onderzoeken welke camera (of welk merk) het beste bij jouw intuitie past. Probeer het kijken met de portemonnee zolang mogelijk te vermijden, want uiteindelijk hebben de grote fabrikanten tegenwoordig voor iedereen wel een relatief betaalbare (spiegelreflex)camera.

Voor de mensen die zich kunnen beheersen en niet meteen de fotozaak in duiken om lekker al dat speelgoed door de vingers te laten glijden volgt hierna een stappenplan om gestructureerd na te denken over het aanschaffen van een camera. Mij is het overigens nog nooit gelukt het zo aan te pakken, dus als het voor jullie heeft gewerkt, dan hoor ik het graag, lol.

Stap 1
Zoek een camera die bij jou past en die voor jou qua bediening en menustructuur logisch aanvoelt.

Stap 2
De volgende stap is om voor jezelf te bepalen wat je nodig hebt aan apparatuur, dus een camera, objectieven, flitsers etc. Want met een camera alleen kom je er niet. Hier komt je voorkeur voor de soorten fotografie weer om de hoek kijken, want als je je wilt gaan toeleggen op portretfotografie, dan heb je geen 400mm teleobjectief nodig. Wil je je gaan richten op wild of sportfotografie, dan heb je toch echt een teleobjectief nodig, en is een groothoekobjectief weer niet zo heel hard nodig.  Wil je gewoon flexibel zijn en het ene moment flink in kunnen zoomen, maar het volgende moment juist een panorama kunnen fotograferen, dan heb je juist weer een zoomobjectief nodig met een groot bereik. Dus bepaal eerst wat je allemaal wilt gaan fotograferen. Als je dat weet, weet je ook hoeveel bereik je nodig hebt (dus van tele tot zoom). En dan moet je jezelf de vraag stellen; wil ik van objectief wisselen, of wil ik er 1 objectief op zetten die mijn hele bereik omvat, ook wel een super telezoom genoemd. De keuzes die je maakt, brengen consequenties met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan sportfotografie. Hierbij worden er wel wat eisen aan het objectief gesteld is het lichtsterk en hoe snel kan het scherpstellen? Bedenk je dat het sneller is om scherp te stellen bij een objectief met een vaste brandpuntsafstand van 500mm, dan bij een objectief met een bereik van 50 tot 500mm. Ga je voor portretfotografie, dan is dat juist weer veel minder van belang en is lichtgevoeligheid, een hoge dynamische range en ruisonderdrukking weer belangrijker. Zo zie je maar dat de invulling die je aan je hobby wilt geven uiteindelijk bepalend is voor het type camera en objectieven dat bij je past. Wil je voornamelijk sportfotografie gaan doen, dan is de snelheid van de camera van belang. Oftewel; hoeveel beelden per seconde (bps) kan de camera maken. Hoe hoger hoe beter natuurlijk. Daar komt bij dat je dan ook graag een camera wilt die snel bestanden naar de geheugenkaart schrijft en een grote buffer heeft, zodat je niet iedere 4 foto`s moet wachten tot de boel opgeslagen is.

 

Stap 3
Als je voor jezelf op een rijtje hebt gezet welk merk bij jou past en welke soorten fotografie je wilt gaan doen, dan kun je de boel bij elkaar gaan harken. Dus welk merk heeft je voorkeur, welke soorten objectieven heb je nodig om te kunnen doen wat je wilt? En dan wordt de vraag natuurlijk, welk objectief moet het dan worden, welk type camera sluit het beste aan, etc. Dat wordt weer een avondje zoeken op internet naar ervaringen, reviews etc. Een goed vertrek punt is deze site: Dpreview. Daar kun je veel reviews, gebruikerservaringen en veel voorbeeldfoto`s vinden. 

Stap 4
De volgende stap is heel simpel; hoeveel kan/mag/wil je uitgeven aan je nieuwe hobby? 

Stap 5
Als je al het voorbereidende werk hebt gedaan, dan kun je de balans op gaan maken. Een grote kans dat je dan toch wel even schrikt. Want vergis je niet, je kunt met gemak een paar maandsalarissen overhandigen in een fotografiewinkel, zonder dat je dat echt terugziet in je cameratas! Maar dat geeft niets, want je wilt natuurlijk je omgeving ook wel een verlanglijstje kunnen geven voor je verjaardag en de kerst.... Maar nu serieus. Je hebt nu het voorbereidende werk gedaan en je hebt er over nagedacht wat je belangrijk vindt en hoeveel je uit wilt geven. Zet voor jezelf nou eens in een overzichtje hoe belangrijk je bijvoorbeeld de flexibiliteit vindt, of de kwaliteit van de objectieven, of natuurlijk de kosten. Geef per onderwerp een belang en een urgentie aan. Want als je kwaliteit van de objectieven wel heel belangrijk vindt, maar nog geen dure kwaliteitsobjectieven nodig hebt als je begint, dan is het minder urgent natuurlijk. Hieronder een simpel opzetje, waarmee je voor jezelf inzicht kunt krijgen in jouw behoeften. Uiteindelijk kom je tot de conclulsie (als het goed is) dat het altijd een compromis wordt. En dan gaat het niet zozeer om geld, maar bijvoorbeeld ook om kwaliteit van objectieven. De kwaliteit van een objectief met vast brandpunt is hoger dan dat van een zoomobjectief. Om maar eens iets te noemen. 

Ik zou nog toe willen voegen dat het gevoelsmatig (voor mij) tot de aanbeveling strekt om te kiezen voor een camera van de grotere fabrikanten, waarbij Canon en Nikon natuurlijk bovenaan staan. De reden hiervoor is dat deze fabrikanten zoveel camera`s hebben verkocht, dat de kans zeer groot is dat iemand in je omgeving zo`n zelfde camera heeft. En het is, zeker als je begint met de hobby, erg handig als je op andere gebruikers terug kunt vallen.

De afsluitende stap
Ga de winkel in en laat al dat lekkers alsnog door je vingers glijden. Voel hoe alles in je handen ligt, probeer uit of de menustructuur inderdaad logisch aanvoelt voor jou. En maak genoeg proeffoto`s. Laat je niet opjagen door aanbiedingen die alleen vandaag geldig zijn. Morgen zijn de spullen bij een ander in de aanbieding. Als je voelt dat je meer tijd nodig hebt, of meer camera`s uit wilt proberen, doe dat dan gewoon. De betere fotozaken helpen je graag met het maken van de juiste uiteindelijke keuze.